Män som hatar kvinnor

Få filmer kan matcha sina bokförlagor. Men Män som hatar kvinnor gör det bra. Visst saknade jag en del från boken, men filmen gör boken rättvisa. De har gjort rätt i att skala av och bjuda på en nedbantad version av historien som ger en härligt krypande thriller på duken. Helena Lindblad hos DN gör en bra recension av filmen som jag nickande instämmer med:

Filmversionen, den som går upp på bio i dag, satsar mer på våld än på kärlek. Det känns som en vettig bearbetning av boken – vilket är en av filmens stora pluspoänger i förhållande till den litterära förlagan – det vill säga transportsträckorna är borta liksom en del av de mer röriga sidohistorierna.

Jag måste här inflika att de gärna kunde fått in lite mer av Mikaels relation med Erika och även Lisbeths bakgrund som lämnar lite luckor för de som ser filmen utan att ha läst boken innan. Fast samtidigt så finns det för dessa personer så mycket mer att hämta genom att läsa boken efteråt. För det kan jag lova – boken ger så mycket mer än filmen. Facit kommer när min sambo är klar med boken och kan jämföra med filmen som hon kommenterar i detta inlägg. Själv sträckläste jag böckerna till min sambos förtret.

Kika in på filmtipset för mer info om filmen och ge ditt eget betyg.

Your email is never shared.
Required fields are marked *